Treballo Visual i plàstica des dels grans temes de base, per a desenvolupar una sensibilitat i un criteri. Treballs adaptats als diferents nivells i capacitats.
Totes les mostres han estat realitzades per mi. Sempre m’agrada crear exemples a partir dels quals s’entén millor el projecte proposat i puguin servir d’inspiració per a aconseguir idees creatives.
1. Dibuix artístic
2. Llum i color
3. Figura humana
4. Composició
5. Dibuix tècnic
6. Volum
7. Tècniques
8. Cultura artístic
9. El món del llibre
Projectes
DIBUIX ARTÍSTIC
DIBUIX
Les bases del dibuix
Per a dibuixar bé, s’ha d’aprendre a veure, a observar. Hem d’aprendre a poc a poc a veure de debò, veure la forma real dels objectes, i no deixar-se enganyar pel cervell o els hàbits.
Hem de treballar per a ser conscients del traç, la proporció, la composició, les ombres o la textura.
DIBUIX – LLUM I COLOR – EL MÓN DEL LLIBRE
Abecedari amb imatges
Hem fet un petit llibre amb forma d’acordió a on hem escrit el nostre nom acompanyat d’imatges.
S’han donat unes pautes per a la realització del dibuix. Ajuda a entendre el dibuix i facilita aconseguir un millor resultat.
DIBUIX – FIGURA HUMANA – LLUM I COLOR
Material didàctic per a treballar el projecte “El Mercat”
L’aprenentatge basat en projectes és una estratègia en la qual els estudiants s’enfronten a un tema que han de desenvolupar. En aquest cas, nens d’Educació Infantil 5 fan el projecte de “El mercat”, i per a aportar material que aquests puguin remenar, jugar, motivar-se… i aprendre, he creat un gran llibre acordió desplegable.
Inspirat en aquest exemple, fem altres “parades” amb tota mena de detalls, textures i colors.
DIBUIX – FIGURA HUMANA – EL MÓN DEL LLIBRE
Teatralitzar una història
Desenvolupem una idea o argument per a explicar una història. Com tota història, tindrà un caràcter narratiu. Una relació molt estreta entre les paraules i les imatges amb el propòsit de transmetre informació d’una manera artística. La nostra història es podrà representar en un petit teatret, acompanyat de veu, o digitalitzant les imatges i presentar-les en format de vídeo.
Utilitzem la tècnica amb la qual ens sentim més còmodes per a expressar-nos. En lloc d’actors i actrius, el nostre teatre s’explicarà amb personatges dibuixats. Decidirem i inventarem els personatges que hi intervindran.
Definirem els llocs i els ambients on transcorre la història, com també l’època en la qual es desenvoluparà l’acció.
Dividirem l’argument en escenes, cada una ha de contenir un moment representatiu de la història. Però he de mantenir un equilibri entre l’expressió i la minimització de recursos o material, que actua per capes que se superposen.
DIBUIX – COLOR
La nostra parada
I si dibuixem la nostra parada a mida real? Ens permet entrar al detall i, en aquest cas, practicar l’aquarel·la. Una tècnica molt agraïda.
DIBUIX – COLOR – TÈCNIQUES
Il·lustració científica
Recordem les capses entomològiques d’escarbats, aranyes, o papallones? Col·leccions biològiques per a realitzar un registre d’espècies. O les il·lustracions científiques d’exemplars, que exigien la màxima fidelitat per a reproduir la realitat? Pràctica d’observació, proporció, color, tècnica, … i paciència.
DIBUIX – COLOR – EL MÓN DEL LLIBRE
Abecedari amb imatges
Experimentant amb el món del llibre, hem realitzat un llibre per regalar als nostres fillols de EI5. Amb l’abecedari complet acompanyat d’imatges.
Esperem que els ajudi en aquest gran pas d’aprendre a escriure. És un projecte realitzat amb la coordinació de tot el grup, que han fet amb molta il·lusió, i estem orgullosos del resultat.
Treball col·laboratiu entre cursos!
DIBUIX – EL MÓN DEL LLIBRE
Dibuix i moviment
Un flip book és un llibre que conté una sèrie d’imatges que varien gradualment d’una pàgina a la següent, perquè, quan les pàgines es passin ràpidament, les imatges semblin animar-se simulant un moviment o un canvi.
Creem aquest llibre que essencialment és una forma primitiva d’animació. Com una pel·lícula cinematogràfica, es basen en la persistència retiniana per crear la il·lusió de moviment continu en lloc d’una sèrie d’imatges discontínues successives.
Relacionant dibuix i moviment, podem realitzar d’una sèrie d’enginys que a la primera meitat del segle XIX van ser invents espectaculars i innovadors: el Zoòtrop, el Traumatrop, o altres com el Fenaquistoscopi i el Praxinoscopi.
La teoria diu que qualsevol imatge roman en la nostra retina una dècima de segon abans de desaparèixer per complet. Per tant, les imatges que nosaltres veiem se superposen unes amb unes altres. El cervell les enganxa i crea una sola imatge mòbil i contínua.
En principi es va pensar que el nostre ull veia amb una cadència de deu imatges per segon. Avui el cinema projecta generalment 24 i la televisió 25.
DIBUIX
Quadern de camp
El quadern de camp és una eina per a documentar les nostres observacions del món que ens envolta a través del dibuix/sketching. Podem recopilar esbossos i notes de camp, interpretacions del paisatge, o detalls importants per a la posterior identificació,...
Com que no sempre és fàcil organitzar una sortida al camp amb tot el grup, vaig a buscar-ho. Durant un passeig per la muntanya i l’hort, recopilo material que ens pot servir a classe: fulles, branques, bolets, caragols, hortalisses… per a descobrir la natura tot dibuixant.
DIBUIX
Llums i ombres
Podeu imaginar com dibuixaríeu a llapis una línia llisa?, i una línia rugosa?, una línia enfadada?, una línia contenta?, una línia tímida?, una línia ràpida?, i una línia lenta? Us n’adoneu com intuïtivament ho podríem fer? El treball a llapis pot ser molt expressiu, no hi ha més que practicar-ho.
La base del dibuix és l’observació i en aquest cas representar la realitat, amb les seves llums i ombres. Comencem per efectuar exercicis per a relaxar el traç, i tot seguit podem anar dibuixant utilitzant els grisos i negres que ens dóna el llapis.
DIBUIX – EL MÓN DEL LLIBRE
Llibre manipulat
El llibre manipulat és un tipus de llibre d’artista, un llibre d’edició normal intervingut fins a convertir-lo en un exemplar únic, de manera que, sense destruir-lo com a llibre, se li dóna una segona vida com a obra d’art.
En un llibre d’artista, llibre-objecte o llibre intervingut, la forma del llibre s’utilitza perquè serveix per al propòsit de l’artista. Es tracta d’agafar un llibre qualsevol i treballar sobre ell per a produir un nou objecte, aquesta vegada estètic, fent ús d’una forma socialment acceptada per a transgredir-la, modificar-la de manera creativa i transformar-la en obra d’art.
DIBUIX
Artteràpia
Pot sorprendre saber que l’art és una eina terapèutica molt efectiva per al tractament de patologies associades a la salut mental i al benestar. Però, a part de les finalitats merament terapèutiques, l’artteràpia és una forma d’expressió que ajuda a millorar l’autoconeixement, l’autoestima, l’expressió emocional, reduir l’estrès i l’ansietat, millorar l’estat de consciència, l’atenció o la creativitat.
Perquè algú pugui beneficiar-se dels aspectes positius de l’artteràpia no és necessari que sigui un artista amb talent, només cal posar en pràctica la creativitat, la capacitat de percepció i la motivació.
Un primer exercici tracta d’observar un perfil, i pensar que hi podem dibuixar en el seu interior. Potser ens bé una primera idea que és la més obvia, però insistint podem trobar moltes altres opcions.
Vegem-ne alguns exemples.
Un segon exercici d’artteràpia pot ser una creació a partir de retalls de revistes.
Un altre exercici pot ser la intenció de dibuixar “monstres” d’una manera gairebé automàtica. És a dir, utilitzar un procés que es defineix per l’absència d’un projecte i on l’executor és guiat pels impulsos del moment. La importància recau en la improvisació.
A partir de taques de colors i formes diferents amb textures o estampats, amb ceres, llapis o aquarel·les, podrem pintar coses com un elefant rosa, un pingüí verd… o fins i tot un extraterrestre amb ratlles! Utilitzem trucs per a ser creatius i alimentar la imaginació.
DIBUIX
Art postal
L’art postal és una pràctica artística contemporània que utilitza la correspondència convencional per a intercanviar creacions artístiques. És un intercanvi internacional d’art, idees i amistat, un instrument humà de comunicació.
En el moment de distància social produït pel confinament, posem en pràctica aquesta manera ràpida i àmplia de difusió artística, a l’abast de qualsevol. Realitzem una postal amb la idea de ser dirigida als nostres companys de classe, que mostrem durant les classes online. Aprofitem aquest format per a explicar el que sentim o el que trobem a faltar. Expressem alguna cosa que és important per a nosaltres o compartim alguna activitat especial que ens ha ajudat durant aquests dies de confinament… Qualsevol cosa pot ser una excusa per a expressar-vos i compartir amb els companys.
DIBUIX
Plat amb menjar
Posem les estovalles i dibuixem el nostre menjar preferit. Per a mi, unes carxofes, pa amb tomàquet i una mica de formatge és la perfecció.
Fem dibuix realista, visió des de dalt i tamany real, conceptes que ens servirà més endavant en dibuix tècnic.
DIBUIX
Can you please help create a model zoo?
A l’espai a on es treballa conjuntament Ciències Naturals i Anglès, ens han demanat col·laboració per a participar en la creació de la maqueta per a un zoo. Haurem de dibuixar una representació de totes les espècies d’animals existents.
Haurem de tenir en compte de realitzar un dibuix el màxim realista possible. Ha de ser representatiu i explicatiu, per tant, el que en podríem dir DIBUIX CIENTÍFIC. Qüestions com el color, la textura, i les proporcions entre els animals d’una mateixa espècie són importants.
Can you please help create a model zoo? The zoo must contain two separate areas: one for vertebrate animals (they have a backbone) and one for invertebrate animals (they don’t have a backbone). Each team of students will be in charge of one group of animals.
FIGURA HUMANA
FIGURA HUMANA – DIBUIX
Figures articulades
Treballar amb diferents nivells o edats permet observar què s’ha de treball a la base. Sovint em sorprèn la representació de la figura humana a on no es manté una proporció entre cames i cos, o braços, per exemple. O no es té en compte per on s’articula: cintura, colzes, genolls, canells…
Practicar el dibuix tenint de referència l’observació dels clàssics maniquins articulats, ens ofereix la possibilitat de ser conscients dels eixos de la figura i per on es dobleguen les extremitats. Podem corregir costums que es repeteixen a l’hora de dibuixar.
FIGURA HUMANA – DIBUIX – LLUM I COLOR – EL MÓN DEL LLIBRE
Llibret amb personatges
Per a practicar les proporcions humanes realitzem un petit llibre que hem de dibuixar amb els personatges que cadascú decideix. Hem d’acolorir, fer cobertes i cosir per unir les pàgines, i posteriorment tallar-ho per fer el joc de combinacions entre els personatges. Tot plegat té un resultat divertit.
FIGURA HUMANA – DIBUIX – LLUM I COLOR
Hi ha una bellesa?
Partim de la preguntava Hi ha una bellesa?. Observem que han existit diferents concepcions estètiques durant la història. L’art ha anat reproduint aquestes manifestacions culturals i artístiques de diverses èpoques i societats. Valorarem produccions artístiques que en són testimoni, oferim a l’alumnat l’oportunitat de familiaritzar-se amb nombrosos referents i establir vincles.
Les dones i els homes es veuen pressionats a modificar la seva aparença amb la condició d’arribar a una bellesa que no deixa de ser arbitrària, producte de silenciosos consensos socials. No existeix un cànon de bellesa natural sinó una sèrie d’acords socials per a definir qui és maco. A poc a poc es van promulgant més cànons de bellesa reals, però la pressió desmesurada pot suposar posar en risc la salut física i mental. La violència estètica es fonamenta en quatre formes principals de discriminació: el sexisme, el racisme, la gerontofòbia i la gordofòbia.
Per a practicar les proporcions humanes, amb un cànon de 7 o 8 caps, realitzem un petit llibre que hem de dibuixar amb quatre figures. L’acabat de les figures és obert, però es valorarà la creativitat i la coherència amb el que hem estat parlant: fer referència a la diversitat estètica, a referències estètiques del passat, a conceptes de bellesa en diferents cultures, a com l’art ha representat la bellesa i les modes, a opcions artístiques més contemporànies d’expressió de la figura, o d’expressió amb un estil determinat.
- A partir de l’escultura “Marc” de Robert Llimós, que podem trobar al Port Olímpic de Barcelona, treballo la figura com un sol volum i jugo amb referents estilístics de diferents pintors:
- A partir de la reflexió que la violència estètica es fonamenta en quatre formes principals de discriminació: el sexisme, el racisme, la gerontofòbia i la gordofòbia, treballo amb una proposta que permet incloure aquesta diversitat.
- A partir de l’apreciació d’obres que son testimoni de l’estètica de diferents èpoques, em centro en l’obra pictòrica de Velázquez per a realitzar una mostra de la vestimenta del segle XVII.
FIGURA HUMANA
La diversitat de belleses
Relacionat amb la representació de la figura humana, es pot parlar de “convencionalismes” en la representació en forma de cànons, però també d’una realitat de formes diversa. Tractem una problemàtica que afecta la societat en general i a l’entorn proper de l’alumnat: les exigències estètiques que fonamenten formes de discriminació.
Al llarg de tota la història de la humanitat, la bellesa s’ha representat de diverses i extraordinàries maneres. El cos ha estat un llenç sobre el qual dones i homes han expressat les seves idees i creences. És fascinant descobrir les maneres com els pobles han decorat les històries que la bellesa ens revela.
FIGURA HUMANA – DIBUIX – LLUM I COLOR – CULTURA ARTÍSTICA
Màscares
Després d’observar i practicar com es tracen els camps simètrics i les proporcions de cada un dels elements que componen la cara, practiquem com encaixen aquests elements en unes màscares que podem lluir per carnaval.
…Podem escollir referències artístiques que ens permeten fer la còpia d’una cara i realitzar la màscara amb la tècnica que considerem més adequada: aquarel·la, llapis de colors, pintura,...
…O també podem fer un divertit llibre amb diferents mascares.
FIGURA HUMANA – DIBUIX – LLUM I COLOR
Figures articulades
Després d’observar –amb pràctiques concretes– com es tracen els camps simètrics i les proporcions de cada un dels elements que componen la cara i el cos, veiem com encaixa i s’articula tot en aquest exercici.
FIGURA HUMANA – DIBUIX – EL MÓN DEL LLIBRE
Ombres xineses
També podem arribar a representar un conte amb ombres xineses. Parteix d’una teatralització popular, precedents del teatre d’ombres, que consisteix a col·locar les figures que creem entre una font de llum i una pantalla o paret, de manera que projecta ombres a la pantalla. Les ombres xineses constitueixen una de les més antigues arts del teatre de titelles i marionetes.
FIGURA HUMANA – DIBUIX
Dibuix al natural
Per entendre la figura humana és important treballar amb model al natural, és un clàssic en l’aprenentatge artístic a la majoria de les escoles d’art. Així doncs, ens posem còmodes, agafem espai i practiquem el dibuix entre els companys.
Treballar amb model (figura o retrat) al natural, permet que l’estudiant deixi anar el traç i aprengui a aplicar les proporcions i entendre postures de menor a major complexitat.
Amb les posis de llarga durada, l’alumne podrà treballar en l’acabat dels seus dibuixos, desenvolupant la posi, l’equilibri i el moviment. Permet treballar més en profunditat l’estudi d’ombres, valors tonals o color.
Amb les posis curtes, l’alumne exercitarà especialment el traç, proporcions i moviment.
FIGURA HUMANA – DIBUIX – COLOR – CULTURA ARTÍSTICA – TÈCNIQUES
Figures d’època
A aquest exercici es demana representar personatges de diferents èpoques històriques: practiquem la figura humana, ho relacionem amb la història, i repassem els principals corrents de l’història de l’art. Una manera d’anar introduint la cultura artística als nostres alumnes.
Treballem amb llapis de colors. Aquesta tècnica ens ajuda a practicar l’observació, dibuix i color.
Començar a pintar de menys a més: Aplicar primer els tons menys intensos, per anar després superposant els colors més intensos. S’ha d’aconseguir el to per la superposició de diverses capes, tenint en compte les textures i la direcció del traç.
Per l’ombreig, observar sempre molt bé la imatge abans de començar, i detectar les ombres a cada objecte. Començar per traçar en ziga-zaga amb el llapis, de dalt cap avall disminuint progressivament la pressió de la mina sobre el paper, amb prou feines fregant el paper.
FIGURA HUMANA – DIBUIX – COLOR
Figures irracionals
Però no sempre seguirem unes proporcions racionals, acadèmiques i estandaritzades. En el món de la il·lustració, sovint guanya la creativitat i l’alegria.
LLUM I COLOR
LLUM I COLOR
Exercicis de color
Estudiar el color és molt recurrent, però recordem conceptes que hem de tenir clars. El color és molt important a tota composició, perquè aporta expressivitat, sensacions o ens comunica coses.
Parlem de colors primaris i secundaris, de colors complementaris i afins, de gamma freda o calenta, de psicologia del color, de propietats del color, de paletes de colors, de contrastos, de visibilitat,... de com s’aplica i per a què ens pot servir.
LLUM I COLOR
Teoria del color
Reproduïm els colors que necessitem per a completar un cercle cromàtic i relacionar dimensions o qualitats cromàtiques, gammes de colors i afinitats.
LLUM I COLOR
Gammes de colors
Amb el dibuix ens expliquem, però amb el color podem reforçar la nostra expressió. Quina és la psicologia del color? Amb quines sensacions relacionem els colors?
Les gammes càlides s’associen amb la llum solar i el foc. Deriven del groc i el vermell, i tenen qualitats d’actius, positius, atrevits i expansius.
Les gammes fredes s’associen amb l’aigua, el gel i la humitat. Deriven del blau, i tenen característiques pacificadores, reservades, de descans i quietud.
Com a exemple, observem l’època blava i l’època rosa de Picasso i ho relacionem amb el moment vital del pintor.
LLUM I COLOR – TÈCNIQUES
Dibuixem amb llum
El Lightpainting -–”dibuixar amb llum”– és una tècnica fotogràfica senzilla que permet desplegar una activitat educativa transversal que connecta expressió corporal i llenguatge visual perquè permet registrar els moviments fets en l’espai.
Unes llanternes, unes cel·lofanes i una càmera fotogràfica són les eines que necessitem per a dur-la a terme, experimentant amb diferents moviments, colors i temps d’exposició.
VOLUM
VOLUM – FIGURA HUMANA – TÈCNIQUES – COLOR
Màscares amb vena de guix
Fent-ho coincidir la celebració de Carnaval, realitzem màscares per a anar guix. Hi ha molta tradició al voltant de les màscares, les de la comèdia de l’art, els diables, la recreació de personatges grotescos… Cadascú pot posar-hi imaginació i escollir el seu personatge. És un treball complet: fem motlles amb vena de guix, fem un acabat per allisar la superfície, i donem color i caràcter al volum.
VOLUM – LLUM I COLOR
Paper maché figuratiu
Escollim un motiu –en aquest cas, fruites i verdures– i realitzem copies amb la tècnica del paper maché, procurant aconseguir unes peces el més figuratiu possible. Haurem de dominar la barreja dels colors primaris per a reproduir els colors originals.
VOLUM – ITINERARI D’APRENENTATGE
Creant fòssils de dinosaure
Els nens i nenes d’Educació Infantil 5 anys han realitzat l’itinerari d’aprenentatge “Què tenim en comú les persones amb els dinosaures?”, i una de les pràctiques era conèixer com era l’esquelet dels dinosaures.
Els més grans, hem col·laborat amb un treball de volum… reproduir fòssils de dinosaure perquè els petits poguessin fer d’arqueòlegs al sorral i reconstruir un esquelet sencer.
Molt contents d’aquest treball col·laboratiu entre diferents cursos que ha permès crear una activitat divertida i educativa.
VOLUM
Del pla al volum
Aquesta és una proposta per donar volum a formes planes: una construcció tridimensional a partir de figures geomètriques bàsiques com el quadrat, el cercle i el triangle.
COMPOSICIÓ
COMPOSICIÓ
Exercicis de composició
Compondre és ordenar els elements d’una obra amb una intenció determinada. Per aconseguir aquest objectiu, l’artista utilitza diferents recursos: el color, les textures, la forma, la distribució dels elements, la proporció, …
Visualitzem obres destacades a on el pintor, mitjançant recursos compositius, ha deixat clar a on centra l’interès. Ens permet una mirada més conscient del que potser percebíem sense donar-nos ni compte.
Tot seguit, realitzem diferents exercicis amb l’objectiu de posar en pràctica aquesta “manipulació” per a dirigir la mirada de l’espectador.
1. Amb els mateixos elements geomètrics, crear diferents sensacions depenent de la seva col·locació a l’espai.
2. Destacar el primer pla, o el fons, o no destacar cap element en especial. Utilitzant únicament el recurs del color.
3. Dibuixar una composició amb uns elements obligatoris: una casa i quatre arbres. Utilitzar diferents recursos per a destacar un dels elements, no destacar cap d’ells en especial, o destacar una zona de la composició.
DIBUIX TÈCNIC
DIBUIX TÈCNIC
Plegat de paper
El plegat no és només una activitat de lleure infantil o un art reservat als que tenen aquesta habilitat, sinó sobretot també un mitjà de desenvolupament educatiu. Practiquem la tècnica del plegat de paper i anem introduint conceptes i vocabulari propi del dibuix tècnic.
Com traçar una línia i trobar la seva perpendicular?, com trobar la mediatriu d’un segment?, com traçar angles?, i les bisectrius d’aquests angles?… tot això només doblegant paper.
El plegat de paper, origami, papiroflèxia, … com ho vulgueu dir, ens pot ajudar a entendre teories matemàtiques o reptes geomètrics, a aportar solucions creatives i a treballar la sensibilitat artística. Aquesta acció exigeix certa concentració, memorització i una acurada manipulació. I, d’alguna manera, demana respecte pel paper i ens permet descobrir les seves possibilitats.
Provem de realitzar drac i roses per a Sant Jordi?
O potser personatges de conte?
DIBUIX TÈCNIC
Vocabulari geometria plana
Comencem la Secundària amb les primeres nocions de Geometria plana. La geometria és una part de les matemàtiques que estudia les propietats de punts, línies, plans i volums, i les relacions que s’estableixen entre aquests elements en l’espai.
Traçats geomètrics i formes poligonals van acompanyats d’un seguit de definicions que hem d’entendre i saber dibuixar.
DIBUIX TÈCNIC
Lapbook
Després d’unes setmanes dedicades a la Geometria plana, ja sabem de què parlem. Treballem en grup per a elaborar un lapbook, i fem un repàs als conceptes estudiats i practicats a classe.
DIBUIX TÈCNIC
Dibuixos modulars
Una xarxa modular és una estructura en la qual es relacionen una sèrie de figures iguals o semblants. Aquesta estructura, generalment geomètrica, és com una malla que cobreix tota la superfície de l’obra. Els mòduls són figures que es repeteixen i relacionen gràcies a aquesta estructura modular. El nivell de complexitat d’un mòdul pot ser molt variable. En algunes ocasions ens resultarà fàcil distingir-ho i altres ocasions ens resultarà complicat aïllar la seva forma i percebre la seva repetició.
Treballem amb xarxes modulars simples, que estan formades per la repetició d’una sola figura, normalment geomètrica. Observem diferents exemples, com els paviments de terra hidràulic o aplicacions en dissenys òpticament atractius, i fem la nostra proposta. Aquest exercici ens permet practicar amb les eines bàsiques del dibuix tècnic, ens obliga a treballar de manera acurada i ens introdueix en la composició espacial.
DIBUIX TÈCNIC
Dibuixos geomètrics
Representant animals o altres figures naturals, ens permet practicar i entendre la geometria.
Ens divertim provant què podem aconseguir dibuixar a partir d’una quadrícula i unes figures geomètriques simples?
DIBUIX TÈCNIC
Dibuixos modulars per a un dòmino
El dòmino és un joc de taula que tots coneixem, es basa en fitxes rectangulars dividides en dues parts d’igual superfície. Podem crear nosaltres mateixos els mòduls que ocuparan cada una d’aquestes parts… i un cop acabat, aprofitem per fer un joc de màgia endevinant les fitxes que tancaran el joc.
És un exercici per començar a practicar amb les eines de dibuix tècnic: fer paral·leles i perpendiculars amb escaire i cartabó, i ser polits amb el resultat.
DIBUIX TÈCNIC
Dibuix a escala
L’escala és la proporció entre les dimensions reals d’un objecte i la seva representació en un mapa, una maqueta, un plànol, etc., o sigui, és el resultat de dividir la mesura de la representació (el dibuix) per la de la realitat.
Primer fem la maqueta, amb una distribució adequada dels elements dins de l’espai. Traslladem les mides reals a les mides que s’hauran de representar, amb una simple regla de tres. I realitzem el plànol, de manera proporcionada i acurada.
DIBUIX TÈCNIC – CULTURA ARTÍSTICA
Maqueta a escala
Estudiem les esglésies romàniques de la Vall de Boí per a entendre el seu valor com a mostra de la societat medieval que ha perviscut fins als nostres dies.
El conjunt romànic de la Vall de Boí està format per set esglésies i dues ermites. És excepcional per la concentració en un espai reduït d’un nombre tan elevat d’esglésies d’un mateix estil arquitectònic, conservat al llarg del temps amb poques modificacions que hagin alterat significativament la seva concepció inicial. Són construccions dutes a terme durant els segles XI i XII seguint els models provinents del nord d’Itàlia, el romànic llombard.
Observem la representació gràfica, a escala, dels edificis. Tenim plantes, dibuixos i aixecaments fotogramètrics de les diferents façanes. Mirem d’entendre aquestes representacions en dues dimensions i familiaritzar-nos amb el vocabulari propi del romànic: naus, columnes, pilars, arcs de mig punt, voltes de canó, cobertes, carreus, absis central, absidioles laterals, arquivoltes… i altres més concretes del romànic llombard, com arquets cecs o bandes llombardes.
Un cop entesos amb les escales, traslladem aquestes dades a la confecció d’una maqueta, que ens permet una representació amb volum de les esglèsies en petites dimensions.
DIBUIX TÈCNIC
Sistemes de representació: Dièdric
El sistema dièdric és un sistema de representació que redueix les 3 dimensions de l’espai a 2 dimensions del pla.
És un mètode gràfic que consisteix a obtenir la imatge d’un objecte mitjançant la projecció de feixos perpendiculars a dos plans principals de projecció: horitzontal i vertical.
Per a practicar aquest sistema de representació, utilitzem peces de Lego. Triem la vista d’alçat que millor defineix l’objecte. A partir d’aquí es dibuixen les mínimes vistes necessàries perquè la descripció gràfica de l’objecte sigui completa. Normalment els objectes senzills queden determinats amb tres vistes: quan es mira un objecte de front (alçat), des de dalt (planta), i de costat (perfil).
Al dibuix, també podem treballar conceptes de dibuix a escala que hem treballat a classe. Depenent de la complexitat de la figura que fem, potser serà més adequat aplicar una escala d’ampliació o de reducció.
DIBUIX TÈCNIC
Sistemes de representació: Perspectiva cónica
Per a treballar la perspectiva com a sistema que més s’assembla a la visió humana. La perspectiva aconsegueix una representació plana però amb aparent sensació de profunditat que ens deixa valorar la posició dels objectes a l’espai i de la nostra posició respecte a ells.
DIBUIX TÈCNIC – LLUM I COLOR
Sistemes de representació: Perspectiva de plans amb cónica
Treball de perspectiva per a començar a posar en pràctica el dibuix lineal amb els alumnes de secundaria.
DIBUIX TÈCNIC
Representació de formes planes
Durant la secundària, treballem geometria plana. Les figures planes són les que tenen solament dues dimensions: llarg i ample.
Per a comprendre la geometria plana és indispensable començar per la definició d’elements bàsics: el punt, la recta i el pla. A partir d’ells, seguirem cap a l’estudi dels polígons regulars.
Dins dels polígons regulars té un lloc especial els triangles i dins d’ells el teorema de Pitàgores i el coneixement dels punts notables. Tot seguit, practiquem els diferents sistemes per a la construcció de polígons regulars.
PUNTS NOTABLES
CONSTRUCCIÓ DE POLÍGONS REGULARS, CONEIXENT EL RADI
CONSTRUCCIÓ DE POLÍGONS REGULARS, CONEIXENT EL COSTAT
CONSTRUCCIÓ DE POLÍGONS ESTRELLATS
DIBUIX TÈCNIC
Curiositats geomètriques
La geometria és una antiga ciència que estudia les propietats i mesures de les figures geomètriques en un espai pla. Amb petites curiositats geomètriques, coneixem algunes dades sorprenents.
Es pot construir un quadrat a partir d’un triangle equilàter?
Seguint els següents passos, podem trobar les pistes. Després de dibuixar un equilàter, com buscar la meitat d’un costat?, com dividir un costat en quatre parts iguals?, com dibuixar perpendiculars?
Per fer-ho, hem de saber construir un equilàter, aplicar mediatrius, teorema de Tales i saber utilitzar les eines de dibuix.
Dividim un triangle en quatre trossos (polígons irregulars) que reordenats formen un quadrat.
DIBUIX TÈCNIC
Vocabulari de Dibuix tècnic
Quan treballem el Dibuix tècnic, apareix molt vocabulari nou. Comprovem quantes paraules podem arribar a acumular entre tots, que estiguin relacionades amb aquest àmbit? Segurament no érem conscients que fossin tantes.
EL MÓN DEL LLIBRE
EL MÓN DEL LLIBRE – DIBUIX – LLUM I COLOR
Proposta de llibre per Sant Jordi
Repasem diferents formats de llibre, diferentes tècniques per treballar, i veiem exemples de com es composa un llibre. Organitzem la nostra proposta adecuada a la historia, text i il·lustracions.
Molt orgullosa de la implicació dels alumnes i dels resultats aconseguits!
EL MÓN DEL LLIBRE – TÈCNIQUES – LLUM I COLOR
Estampació
Il·lustracions realitzades amb la tècnica de l’estampació. Imaginem una petita història o composició i creem els segells que facin falta per a optimitzar la feina.
EL MÓN DEL LLIBRE – DIBUIX – LLUM I COLOR – VOLUM
Il·lustració amb volum
Realitzar una il·lustració pensant en donar volum per fer-ho més dinàmic i atractiu, simplement doblegant i retallant el paper.
EL MÓN DEL LLIBRE
Els contes del senyor Kamishibai
Escriurem i il·lustrarem contes per a després explicar-los als més petits de l’escola. Però ho farem com ho feien al Japó, utilitzant un petit teatre de kamishibai, i convertint-nos en autèntics Gaito kamishibayas.
El Gaito Kamishibaya viatjava de poble en poble amb la seva bicicleta i la seva kamishibai de fusta per a explicar històries tradicionals als nens.
Avui dia, el Kamishibai no és només lúdic, també és una potent eina per a compartir coneixements o com a mitjà de transmissió d’idees.
Podem fer un projecte interdisciplinari. A Tecnologia treballarem materials com la fusta, amb eines. A Llengua aprendrem els passos per a crear un conte. A Plàstica dissenyarem les escenes que ens ajudaran a narrar la història.
EL MÓN DEL LLIBRE
Llibre d’artista sobre Virginia Woolf
Proposta de llibre d’artista que ens permet fer el retrat d’un personatge endinsant-nos en els seus apunts, records, cartes, fotografies,...
En aquest cas em va agradar aprofundir en l’escriptora, feminista i editora Virginia Woolf, figura destacada en el Londres artístic de principis del segle xx.
Hi ha un treball de coneixement del personatge escollit, de la seva obra, la seva intimitat, les seves relacions i creences, i un esforç per reproduir-les en una recopilació de detalls que ens descriuen una persona i una època.
EL MÓN DEL LLIBRE
Llibre d’artista
Sabem dibuixar, sabem il·lustrar, sabem enquadernar,… aprofitem els nostres recursos per a fer petits llibrets personalitzats per donar les gràcies a algú, celebrar un aniversari, anunciar un esdeveniment…
TÈCNIQUES
TÈCNIQUES – EL MÓN DEL LLIBRE
Edició de vídeo
Treballant amb el món del llibre hem anat a parar a l’edició de vídeo. Hem de pensar en termes de projecte i tenir en compte diferents aspectes que han d’estar ben organitzats: l’estructura d’una història atractiva que ens portarà a un text en forma d’àudio, uns sons digitals que poden acompanyar i unes imatges que poden tenir format de vídeo, fotografia o dibuix –que podem retocar i treballar–. Hem d’unir aquests fragments en un programa per a aconseguir un discurs i una coherència.
TÈCNIQUES
Còmic
El còmic és una narració realitzada mitjançant una seqüència d’imatges o il·lustracions que tenen com a objectiu transmetre una història al lector.
És una forma de comunicació amb un llenguatge propi: les imatges, amb text o sense, s’ordenen amb el propòsit de transmetre informació d’una manera artística.
Es proposa l’elaboració d’una pàgina de còmic. Cadascú imaginarà i representarà un dia de la setmana a partir de la primera frase extreta del diari d’un adolescent. Haurem d’aplicar conceptes del món del còmic com enquadraments, angles de visió, figures cinètiques, metàfores visuals…de manera atractiva A més, en el fons, molts expliquen una mica d’ells. D’un món d’adolescents que coneixen.
- A partir d’una pluja d’idees, s’elabora un guió: A qui es dirigeix la història que es vol narrar. Quins objectius es pretenen. Com seran els personatges. En quins espais es desenvoluparà l’acció. En quina època transcorrerà la història. Quin estil o tractament s’usarà (humorístic, irònic, seriós, històric…)
- S’acompanya d’un guió tècnic: Número de la vinyeta. Tipus de plans i angles de visió. Descripció de la imatge. Descripció dels textos.
TÈCNIQUES – LLUM I COLOR
Aquarel·la
L’aquarel·la és una tècnica pictòrica que s’aplica diluïda en aigua, generalment sobre paper. Les característiques principals són la transparència i l’absència de pigments opacs o de blanc. I això s’ha de practicar, perquè tot sovint es confon la seva aplicació amb la de la pintura, que es mou en l’opacitat.
La frescor visual de l’aquarel·la és molt adequada per a practicar amb motius de primavera.
TÈCNIQUES
Propostes de fotografia
Comencem treballant una mirada crítica, es tracta de veure diferents exemples a classe i llegir què ens diu la fotografia. Pistes, suggeriments, comentaris i propostes per apropar-se a les fotografies.
A l’hora de crear les nostres fotografies, podem centrar-les en diferents propostes. Fer un retrat d’un tema limitat: el barri, la família, sensacions (d’abandonament, amor, tristesa, soledat, agressió…).
Escollim realitzar un reportatge del nostre poble o ciutat, una exploració de la ciutat a partir de la descoberta creativa i reflexiva de la fotografia. I ens adonem que tenim molts punts de vista: la visió turística, la poètica, la cara lletja o crítica, la solidària, l’arquitectònica, la de les persones (les que gaudeixen de la ciutat o les que són menjades per la ciutat), la ciutat dels colors, la natura a la ciutat…
TÈCNIQUES – FIGURA HUMANA
Fotografia de cos
Treballem a la matèria trimestral de El cos a la Fotografia, complementària a Cultura Audiovisual. La primera tasca, practiquem amb qüestions com el temps d’exposició, l’obertura del diafragma, el pla, l’enfocament, o la profunditat de camp.
TÈCNIQUES – FIGURA HUMANA
Fotografia de mans
Un tasca per treballar la Fotografia són les mans. Mans que escriuen, saluden, creen música, treballen o protegeixen. Mans que parlen, protesten o callen, mans que besen o t’allunyen… Les mans amb les seves arrugues, les seves cicatrius, les seves poses són tot un món amb una gran càrrega d’informació i d’emocions.
TÈCNIQUES – FIGURA HUMANA
Fotografia de retrat
Coneixem unes pautes o teories bàsiques de fotografia i visionem retrats de fotògrafs destacats. A partir d’aquí proposem “construir un retrat”. Ho plantegem com una manera d’entendre la fotografia, d’apropar-nos al rostre amb sensibilitat, emoció i amb especial interès per la mirada, el gest, l’enquadrament… Que la part tècnica estigui al servei de què volem mostrar, del que volem transmetre. I mirem d’evitar estereotips.
Publiquem les tries finals acompanyades de textos elaborats per l’alumnat.
TÈCNIQUES – DIBUIX
Gravat
No sempre hi ha possibilitat de disposar d’un tòrcul a les escoles. Però si hi és, és una gran oportunitat per a conèixer la tècnica del gravat. El gravat és una tècnica d’estampació d’imatges artístiques en paper. De les diferents modalitats que es poden posar en pràctica, ens decidim començar per la punta seca, un tipus de gravat al buit a on la tinta es disposa a les parts gravades.
A partir d’un dibuix personal, aquest es grava a una planxa matriu. Aquesta planxa s’entinta, es neteja el sobrant, i es col·loca damunt d’ella un paper humit. Ha de ser un paper especial que tolera l’aigua, per augmentar la flexibilitat i facilitar l’adaptació d’aquest a la planxa entintada. I finalment s’introdueix en el tòrcul. Ja tenim el resultat.
Seguidament, coneixem el gravat en relleu, a on s’imprimeix la zona que no s’ha buidat. L’extracció es realitza amb gúbies, i la tinta s’escampa per la part elevada de la matriu.
TÈCNIQUES
Cal·ligrafia
La tradició artesana està adquirint cada vegada major valor i estima en la realitat actual del món tecnològic, de la producció mecànica i de la pèrdua del tacte de la mà en els nostres productes i entorns. Però el que és manual ens parla d’expressió i emoció.
Quan l’escriptura assumeix valors del signe pur i arriba més enllà del seu contingut semàntic, la paraula escrita es converteix en pretext per a jugar amb el signe, forma, ritme i color, regalant resultats rics en expressivitat.
TÈCNIQUES
Tipografia
Estem constantment envoltats de lletres, i llegint missatges escrits amb lletres, però poques vegades ens fixem en com són aquestes lletres. Cadascú de nosaltres també utilitzem lletres i hem de tenir criteri per a escollir una tipografia adequada per a cada cas.
La tipografia, com a tècnica, s’encarrega de distribuir els caràcters (lletres) per l’espai, utilitzant el tipus adient per a cada moment, amb la màxima d’aconseguir la millor comprensió del text pel seu lector.
Hem de tenir en compte que, igual que passa amb els colors o amb les fotografies, les tipografies també transmeten emocions i sensacions exercint, per tant, una influència en el missatge que volem transmetre. Així, per exemple, si volem enviar un missatge tradicional, la tipografia utilitzada serà diferent de si el nostre missatge és més innovador.
Ens endinsarem en el món de la tipografia per a poder parlar amb propietat i saber utilitzar el seu vocabulari. Repassarem alguns consells a l’hora d’utilitzar i escollir tipografia i també algunes pautes que hauríem d’evitar amb les lletres.
I si juguem amb la tipografia?
TÈCNIQUES
Disseny gràfic
El cartell representa una de les formes més característiques de la comunicació visual. El seu missatge ha d’entrar visualment com un cop de puny a la vista.
La lectura global del cartell ha de fer comprensible tot el seu significat. El text escrit s’ha de reduir al mínim imprescindible, i la resta de la informació l’ha de donar la imatge. És preferible que en un cartell hi hagi una sola idea i bona, per potenciar més el centre d’interès i que no hi hagi dispersió.
Realitzem un exercici d’introducció al món del disseny gràfic amb la creació d’un cartell, que també ens permet practicar amb eines digitals. Es proposa la promoció de tres actes de temàtica diferent. Dissenyem tenint en compte el concepte i l’estètica, adaptant-nos a cada proposta.
Proposta 1 – LES SANTES, Festa Major de Mataró
Proposta 2 – ELS PASTORETS, representació a la Sala Cabanyes
Proposta 3 – RÈQUIEM, concert de Mozart
TÈCNIQUES
Paper marbrat o paper d’aigües de colors
Aprenem com fer paper d’aigües, també anomenat paper marbrat per l’efecte visual semblant al marbre. El paper d’aigües és una tècnica tradicional que antigament utilitzaven els enquadernadors per a embellir els seus treballs, especialment per a les cobertes dels llibres quan la impressió en color encara no existia o no estava molt estesa.
La reacció de la pintura a l’oli al contacte amb l’aigua no és controlable, per això cada paper és diferent, impossible fer dos iguals. Podem emprar aquests papers per als nostres treballs d’enquadernació.
TÈCNIQUES
Enquadernació
Coneixem les tècniques bàsiques d’enquadernació, amb les que podem aconseguir molt bons resultats. Realitzem una carpeta per tenir ordenats els treballs de dibuix. Necessitem cartó gris, tela d’enquadernació i el paper que cadascú esculli i decori.
Seguidament, ampliarem a altres formats d’enquadernació. Realitzem il·lustracions digitalment, que un cop impreses en paper, seran les cobertes dels nostres treballs.
TÈCNIQUES – VOLUM
Tècniques de ceràmica
Fem un taller d’iniciació a les diferents tècniques ceràmiques: pessic, xurros, planxa i buidat.
Sempre, abans d’iniciar qualsevol peça cal pastar el fang amb el palmell de les mans per eliminar les bombolles d’aire de la massa i facilitar el treball i la cocció. S’escull la tècnica més adequada per aconseguir la peça que hem pensat. S’observen les diferents consistències del fang i les més adequades per cada fase del treball. Es practica el cosit si cal unir diferents parts d’una peça.
Finalment es proposen diferents decoracions, com l’aplicació d’engalbes per donar color, el brunyit fregant la superfície, l’esgrafiat, o el gravat amb diverses eines.
TÈCNIQUES
Photoshop
Photoshop és reconegut com el programa d’edició d’imatges més famós del món. Fem un repàs dels sorprenents recursos que ens ofereix aquesta aplicació, basada en imatges de mapa de bits, per a la creació, edició, composició, retoc i manipulació d’imatges.
TÈCNIQUES
Manipulació d’imatges
I si juguem a manipular imatges? Podem fer-ho a partir de fotografies nostres i afegir retalls de revistes. O podem utilitzar programes d’edició d’imatges i fer un canvi d’estil.
TÈCNIQUES
Paper maixé
Paper maixé és el nom d’una tècnica artesanal antiga que utilitza pasta de paper per a elaborar objectes decoratius. Es poden elaborar màscares, titelles, capgrossos i escultures per a teatre o carnestoltes.
A l’escola hi ha la tradició de realitzar un “ninot/objecte” que es mostra i passeja durant el carnaval. Però té una vida curta, ja que acaba cremat el dimecres de cendra. Aquest any el tema de carnaval es El rei Lleó… i ens hem animat a fer el Mufasa, el dolent de la pel·lícula.
TÈCNIQUES
Packaging
La funció principal de l’embalatge dels nostres productes ha de ser protegir-los i conservar-los en les condicions més òptimes possibles. Però l’embolcall dels nostres productes és tant contingut com mitjà de comunicació. Ha de tenir un disseny bo i que cridi l’atenció del comprador.
Analitzem les funcionalitats de l’embalatge (protecció, comunicació, atracció), parlem d’un seguit de consells per a aconseguir un bon disseny i en veiem exemples.
Tot seguit, ho apliquem als nostres projectes.
CULTURA ARTÍSTICA
CULTURA ARTÍSTICA
El Romànic
Petit sàpiens és la revista pensada per a aproximar la història als joves lectors. Els seus reportatges es basen en grans il·lustracions i continguts rigorosos i adequats per a facilitar la comprensió i divertir-se mentre s’aprèn.
Aprofito el seu article dedicat al Romànic, però ho adapto al format digital, per ser la base de tot un projecte a on ens endinsem al món d’ara fa mil anys. En plena edat mitjana, va aparèixer una nova manera de fer art, que es va dedicar principalment a construir esglésies i decorar-les amb escultures i pintures. El naixement del nostre país va coincidir amb l’època del romànic, i per això els poderosos van encarregar una pila d’obres mestres úniques al món.
Aprenem com viu un poble, la importància de l’Església, el procés de construcció d’una església i els artesans que hi treballen, com aquest art s’ha mantingut durant segles en l’oblit i com va ser el seu redescobriment i valoració.
CULTURA ARTÍSTICA
L’Illa de la Discòrdia com a exemple del Modernisme català
Engeguem el projecte del Modernisme. En format digital i treballant en grups, comencem situant-nos en el context social de finals del segle XIX i destacant les característiques que defineixen l’estil. Decidim acotar-ho a l’Illa de la Discòrdia, que ens permet estudiar l’obra dels tres arquitectes més destacats del Modernisme català: la casa Lleó Morera de Domènec i Montaner, la casa Amatller de Puig i Cadafalch, i la casa Batlló de Gaudí. Descrivint aquests edificis, podem anar entenent el Modernisme. Parlem de mosaic, d’esgrafiat, d’escultura, de vitralls, de forja, de mobiliari…
A partir d’aquí, realitzem una sèrie d’exercicis per a aprofundir i posar en pràctica la nostra pròpia creativitat. Acabarem amb diferents jocs i reptes per a aconseguir ser el grup que ha après més de Modernisme.
CULTURA ARTÍSTICA
El patrimoni cultural de la nostra ciutat
La nostra escola està situada a Mataró, i amb una passejada podem trobar exemples notables del segle XVI, el Barroc, el Neoclàssic i el Modernisme. Ens desplacem a visitar-los per a reconèixer els trets de cada estil.
Al segle XVI, Mataró era una vila medieval, edificada al voltant de l’església de Santa Maria i de la plaça Gran. Podem visitar diverses cases i masies, com les cases Milà, Escolà, Vila Picó o la casa Serra Arnau, actual seu del Museu de Mataró.
L’època del barroc passa per la basílica de Santa Maria, amb l’extraordinari conjunt pictòric de la Capella dels Dolors. També trobem mostres a les places i les típiques cases de cos mataronines.
Durant la ruta descobrim l’important llegat dels arquitectes modernistes Josep Puig i Cadafalch i Antoni Gaudí. Amb l’emblemàtica casa Coll i Regàs.
El Cementiri dels Caputxins és el conjunt neoclàssic més important de la ciutat. Però també podem trobar altres edificis i conjunts força interessants d’aquesta època, com La Peixateria, obra d’un dels millors arquitectes catalans del moment: Miquel Garriga i Roca.
CULTURA ARTÍSTICA
Projeccions d’Història de l’art
Per a conèixer els principals estils artístics, elaborem diferents projeccions per a definir, datar, contextualitzar, conèixer les característiques generals de cada moviment, i les característiques específiques de cada disciplina. Destaquem les obres més representatives de cada estil, i tenim en compte ressaltar obres que ens són properes, quan en tenim oportunitat.
CULTURA ARTÍSTICA
Romànic – La vall de Boí
Observem la preciosa vall de Boí, la vall dels campanars, a on fa gairebé mil anys uns cavallers amb molt de poder van construir esglésies a tots els pobles de la vall per demostrar qui manava a aquelles terres. Uns grans mestres van anar fins allà expressament per a pintar les parets de les esglésies, per dintre i per fora, i van fer una gran feina!
Pensem com era la vida de la gent d’aquella època i d’aquells poblets petits petits a la muntanya. Gent molt treballadora, molt apartada de tot, sense llum a les cases, ni televisió, ni ordinadors, ni revistes, … I van imaginar com devia ser la impressió que podien tenir en entrar a una d’aquelles esglésies plenes de color, de símbols i d’històries explicades a les seves parets.
La imatge més coneguda de la vall és el Pantocràtor de l’església de Sant Climent de Taüll, observem aquesta imatge impactant.
CULTURA ARTÍSTICA
La història darrera del quadre
Angoixa, solitud, violència, sexe, crítica… quines històries imaginem que hi ha darrere d’un quadre? L’art és un mitjà d’expressió de conceptes que trobarem a la vida, i ens ajuda a treballem la capacitat d’observar, d’interpretar, d’empatia, o d’entendre l’expressió de diferents èpoques.
Que ens imaginem… i que hi ha realment? Podem relacionar quadres? Podem trobar semblances i diferències del mateix tema?
CULTURA ARTÍSTICA
Cronologia d’invents a la Història de l’Art
Les imatges han passat des de la cova al temple, a l’església, a l’àlbum fotogràfic, al cinema, a la televisió i a la pantalla de l’ordinador. S’ha inventat nombroses maneres de crear imatges, començant amb l’aplicació de pigment amb un pal o un dit, i acabant (per ara) amb el dibuix per ordinador.
Ens hem parat a pensat com han influït els invents, els avenços, les novetats, en el món de l’Art? Què significa l’invent del paper? Què suposa l’aplicació de pintura a l’oli? Com s’arriba a aconseguir la sensació de perspectiva? Què revoluciona l’invent de la impremta? Com evoluciona el gravat? Quan s’usen les primeres aquarel·les? Què permet el simple invent dels tubs de pintura de metall portàtils? I què va suposar l’arribada de la fotografia i tota la seva evolució?
Ara no només dibuixem en paper amb un llapis o pintem amb pintura; podem crear imatges en un iPad o un telèfon intel·ligent. La fotografia també s’assembla cada vegada més a la pintura. Puc fer una foto, alterar-la, retallar figures, dibuixar en elles, transferir-les… tota mena de coses. No sempre ens adonem, però en el món digital existeixen moltes imatges creades a mà.
El món d’avui està ple d’imatges. No obstant això, com més fotografies facis, menys temps dedicaràs a mirar cadascuna d’elles. Va haver-hi una època en la qual existien poques imatges; ara hi ha milers de milions cada any. Què succeirà amb elles? Quines perduraran?
CULTURA ARTÍSTICA
Principals museus del món
Al llarg de la història, l’ésser humà ha anat perfilant el que avui coneixem com a memòria històrica. Tota aquesta herència artística i cultural ha quedat sota la protecció dels museus, uns espais on queda reflectit, en tot just uns metres, la vida i experiències d’èpoques passades, presents i fins i tot futures, o les particularitats d’un artista que trenca els esquemes definits.
No obstant això, no tots tenen el privilegi d’emmagatzemar aquesta radiografia de la humanitat. Només uns quants, els més prestigiosos, han estat a l’altura per a vetllar per la seguretat i la difusió d’aquestes obres. Quins són els museus més destacats? Quines obres hi podem trobar?
PROJECTES
TUTORIA
Joc de l’oca per a la tornada de Nadal
Per a la tornada a l’escola després de les vacances de Nadal, he fet un joc de preguntes que hem projectat a l’aula. Tothom ha participat i tothom ha compartit una petita part del seu Nadal. Treball de tutoria i de cohesió de grup.
DECORACIÓ
Decoració de l’escola per Carnaval
L’escola ha escollit com a tema de carnaval El Rei Lleó, i nosaltres tenim l’encàrrec de fer una part de la decoració. Per tant, podem ambientar-nos en el món africà realitzant la nostra versió de màscares tribals, en format gegants i ben atractives.
DECORACIÓ
Decoració de l’aula per a fomentar la lectura
A l’hora de decorar una aula de 1r d’ESO, hem escollit el tema de fomentar la lectura.
Ensenyar la cara lúdica i imaginativa dels llibres i deixar que el nen accedeixi al món de la lectura pel seu propi peu és una bona manera d’afavorir la seva inquietud.
ITINERARI D’APRENENTATGE
Material didàctic per a treballar el projecte “La lluna”
Material didàctic per a la classe de “La Lluna”
Recurs didàctic creat per a la classe de La Lluna, del primer curs de primària.
Un fons negra amb el perfil de la lluna perforat, que col·locat a la llum dibuixa les diferents fases de la lluna.
ITINERARI D’APRENENTATGE
El mòn dels contes
Els alumnes de primària estan treballant amb el mòn del conte. Nosaltres hi colaborem elaborant un joc de memory amb els més coneguts i entranyables personatges de contes.
ITINERARI D’APRENENTATGE
Recurs didàctic per a la classe de les petxines
Recurs didàctic que he creat per a la classe de les petxines, d’educació infantil 5.
El principal objectiu de l’educació
és criar persones capaces de fer coses noves
i no només repetir el que altres generacions van fer