2es Jornades sobre didàctica del plegat per a educadors

aplec_logo_2016

Del 21 al 23 d’octubre s’han realitzat les 2es JORNADES DE DIDÀCTICA DEL PLEGAT PER A EDUCADORS A BADALONA, a l’Institut d’Educació Secundària “La Llauna”. Des del 2015 es realitzen aquestes jornades dirigides a educadors en actius, així com a estudiants de ciències de l’educació, concebudes bàsicament per aprendre a ensenyar a plegar.

El plegat no és només una activitat de lleure infantil o un art reservat als que tenen aquesta habilitat, sinó sobretot també un mitjà de desenvolupament educatiu per a totes les persones. Durant segles s’ha transmès de generació en generació. Això ha estat possible perquè tant la seva tècnica com la seva didàctica sempre han estat dos elements inseparables.

Aquesta activitat pretén introduir, enriquir i promoure la didàctica del plegat a l’ensenyament, a través de la transmissió i intercanvi d’experiències, de manera que cada educador descobreixi les seves pròpies solucions, trucs, mètodes, idees i projectes segons cada situació educativa i les seves possibilitats.

El plegat de paper, origami, papiroflèxia, … com ho vulgueu dir, ens pot ajudar a entendre teories matemàtiques o reptes geomètrics, a aportar solucions creatives, a treballar la sensibilitat artística. També exigeix certa concentració, memorització, acurada manipulació i d’alguna manera demana respecte pel paper i permet descobrir les seves possibilitats.

Les jornades han oferit una àmplia oferta de workshops en diferents franges horàries. La llàstima és haver d’escollir en quins tallers participar, el que significa haver de descartar els altres. Però ben atenta per a veure idees i imaginar aplicacions.

Tots els temes exposats en els tallers es divideixen en les següents àrees:
• ABC de l’ensenyament del plegat i mètodes didàctics
• Tècniques de plegat i materials
• Didàctica especial i terapèutica
• Matemàtica i geometria
• Projectes creatius, idees i happenings
• Història de l’ensenyament del plegat

Aquests són els tallers que he presenciat durant el cap de setmana:
• Progettare un origami, tra simbolo e rappresentazione del reale – Ursula Zich
• Aprender jugando – Juan Gimeno
• Il dodecaedro rombico – Roberto Gretter
• Doodle folding paper – Marieke de Hoop
• Zhen Xian Bau – Joan Salles
• Marionetas: Los tres cerditos – Graciela Vicente

aplec_treballs


Web de l’APLEC 2016:
http://www.foldingdidactics.com/catalonia/badalona-2016-2/

Video de tv3 “Papiroflèxia, l’art de plegar paper”:
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/els-matins/papiroflexia-lart-de-plegar-paper/video/5559088/

Posted in Sin categoría and tagged , , , .

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *