Els clics celebren 40 anys

playmobil1

La família de l’Oest.

Fa poc més d’un mes, a una petita ciutat d’Alemanya, Braunschweig, em vaig trobar amb el paradís de les criatures. Una exposició celebrava els 40 anys dels “CLICS” amb milers de clics recreaven escenaris de tots els universos possibles.

Els clics estan en el record de la meva infància. Hores i hores construint i creant. Aquest any he aprofitat per regalar els primers clics a la meva filla, després de veure-la com gaudia amb els que encara es conserven a casa dels meus pares. Poques joguines es mantenen durant tants anys i són tan completes per a desenvolupar la imaginació dels nens.

No tenen colzes, ni genolls, ni nas. Però és igual: les figures de Playmobil, els clics, i els seus escenaris, són unes de les joguines més recognoscibles de les últimes quatre dècades. Quatre exactes: la marca alemanya va complir els 40 anys el 2014.

El naixement dels Clics també està involucrat el petroli. El Playmobil té el seu origen a Alemanya en una empresa anomenada Geobra Brandstätter fundada el 1876 i que, entre altres coses, a mitjan segle XX fabricava joguines de plàstic. Pressionat per la crisi del petroli dels anys 70, el llavors gerent de l’empresa, Horst Brandstätter, es va veure obligat a crear una joguina la fabricació de la qual precisés menys matèria primera. Va sol·licitar al seu cap de desenvolupament, Hans Beck, la creació d’un nou univers de joc. Brandstätter pensava sobretot en vehicles i escenaris, però Beck va posar al centre a les figures. Els primers models de Playmobil es van presentar a la Fira de la Joguina de Nuremberg de 1974. Amb poc èxit: només es va interessar un majorista holandès.

playmobil1974

Les primeres figures de Playmobil.

Des de llavors, la marca ha crescut i les seves caixes blaves s’han convertit en un record de la infància per a molts de nosaltres. Aquests són alguns de les dades que expliquen per què quan veiem un clic se’ns escapa una llàgrima nostàlgica.

1. El fundador de la juguetera, Horst Brandstätter, no volia que les figures portessin armes. Ni tan sols volia pistoles per a les figures de l’Oest. Va haver de cedir després de rebre cartes de pares i nens queixant-se i va accedir al fet que els vaquers portessin pistoles i els pirates, espases. No hi ha moltes més concessions bèl·liques, encara que els fans han demanat tancs.

2. Els primers personatges i temàtiques que es van incloure van ser cavallers, indis i obrers. Actualment hi ha més de 30 universos diferents, incloent Future Planet, Dracs, City Life, Fades, Pirates, Castell de Princeses, Agents Secrets i Dinosaures. Aquesta àmplia oferta ajuda al fet que Playmobil sigui una marca unisex: el 55% del seu públic són nens i el 45%, nenes.

3. Les figures mesuren 7,5 centímetres i des de la seva creació, totes les mesures són idèntiques. És a dir, un nen d’avui dia pot combinar sense dificultat figures, accessoris i escenaris seus amb els de els seus pares quan eren nens.

4. És a dir, la mesura del cap, de les mans i de les cames és la mateixa des de 1974, per la qual cosa els clics de qualsevol època es poden intercanviar barrets, subjectar accessoris i col·locar-se sobre plataformes sense importar ni la col·lecció ni l’any.

5. Cada figura es compon de 7 peces. Totes les referències del catàleg (figures, vehicles i escenaris) sumen unes 25.000 peces diferents en 198 colors diferents.

6. Sense colzes ni genolls, això sí. Les cames es mouen juntes per mantenir l’estabilitat. També conserven (oh) el mateix somriure des del seu primer disseny.

7. Les figures són molt senzilles. No tenen nas. Ni dits. Aquesta senzillesa té com a objectiu estimular la imaginació del nen i fer compatibles els mons de joc, per exemple, enfrontant a un pirata amb un dinosaure.

8. Encara que les mesures de les figures no han canviat, sí s’ha modificat parcialment el disseny. Per exemple, totes les figures tenien el mateix tall de pèl, aquest serrell punxegut tan característic, però actualment hi ha un total de 374 models de caps diferents, incloent 839 cares i 69 barbes. És a dir, 21 milions de combinacions.

playmobil3

Els cavallers de Playmobil, ordenats cronològicament d’esquerra a dreta.

Playmobil-trabajadores-de-la-construcción-antes-y-ahora

L’evolució d’un obrer, abans i ara.

9. Així mateix, la col·lecció introduïda per al mundial de futbol de 2006 permetia que es mogués una cama cap a enrere per poder xutar la pilota. És, probablement, el canvi més radical que han sofert els clics des de la seva creació.

10. Més canvis: el 1976 apareixen les primeres figures femenines. El 1981, nens i nenes, de 5,5 centímetres d’alt. El 1982, les mans són giratòries. El 1987 i 1988 apareixen noves formes, com a peus descalços, a més de nous dissenys de sabates, jaquetes, armilles i faldilles.

11. Des de 1974, s’han fabricat 2.700 milions de figures. Si totes s’agafessin de la mà, donarien la volta al món 3,4 vegades.

12. Actualment es fabriquen 100 milions de clics a l’any, tots a la planta que l’empresa té a Malta. Això són 3,2 clics cada segon. En canvi, només neixen 2,6 persones per segon. És a dir, arribarà el dia en el qual els clics superin en nombre a la humanitat.

13. La joguina estrella és, com no, el Vaixell Pirata. L’empresa ha fabricat més de 16 milions d’unitats d’aquesta joguina que s’ha anat actualitzant.

playmobil2

El vaixell pirata de Playmobil: 16 milions venuts.

14. L’empresa no només fabrica joguines. També fa tests. Sí, tests: tot el plàstic sobrant de figures i escenaris es recicla i s’aprofita en la construcció dels tests Òliba. Aquests productes sumen al voltant del 10% dels ingressos del grup.

15. Playmobil té tota la seva producció a Europa. La fàbrica més gran és la de Dietenhofen (Alemanya), amb més d’1.500 empleats (Playmobil empra a un total de 4.000 persones). Aquí es preparen cada dia 65.000 de les famoses caixes blaves. La juguetera també fabrica a Selb (també Alemanya), Malta (on es fabriquen les figures), República Txeca i Espanya.

16. Famosa va ser l’encarregada de la fabricació i venda de Playmobil a Espanya i Portugal. Ho va fer dos anys més tard de la seva aparició al seu país natal, és a dir, a partir de 1976. Va ser precisament Famosa la que va encunyar el terme “Els clics de Famobil” (els alemanys els cridaven “klickys”). També existien les “clack”, que eren les figures femenines, però el terme no va quallar. Van revolucionar ràpidament el sector de les joguines el que va donar lloc a nombroses còpies com els Airgam boys, gairebé idèntics als Playmobil, però 1 cm més alts.

17. El 2013, el grup Brandstätter va batre rècord de vendes, amb una facturació de 612 milions d’euros i més de 60 milions de joguines venudes.

18. Playmobil no cotitza a borsa. Ni ho farà mai. A mitjan dècada dels 90, l’actual propietari, Horst Brandstätter, va posar al capdavant de l’empresa a una fundació per garantir que, després de la seva mort, la societat serà gestionada seguint els seus principis, que inclouen no sortir a borsa. Brandstätter no vol que l’empresa es planifiqui a curt termini, pensant en els resultats trimestrals, ni dependre d’accionistes que no tenen per què saber gens ni de la companyia ni del sector.

19. Un altre punt important per a la fundació: Playmobil no fabrica joguines llicenciades, és a dir, amb personatges de sèries i còmics. L’objectiu és no dependre de modes temporals.

20. Encara que no hi ha joguines llicenciades, sí hi ha hagut edicions especials, com un Elvis Presley, una Sissi, l’Oncle Sam, el pintor Dürer i l’emperador Otto el Gran, entre uns altres.

 


FONT: www.verne.elpais.com

 

Posted in Sin categoría and tagged , , .

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *